close
Avrupaİsveç

Kuzey Işıklarını Nasıl Göremedik: Abisko

Kuzey Işıkları bilimsel adıyla Aurora Borealis, gezmeye başladığımdan beri en çok görmek istediğim doğa olaylarının başında gelmekteydi. Nihayet bu hayalimi gerçekleştirmek için geçen sene ortalarında bir adım atmış, oralara kadar tek başıma gitmek zor geldiği için My Escape To Nature sitesinden Londra temelli bir tura katılma kararı almıştım. Turun odağında Lonely Planet‘in kuzey ışıklarının en iyi gözlemleneceği yerlerden bir olarak seçtiği olan Abisko vardı. Ancak Abisko o şansı bize sunmadı ve bu macera maalesef kuzey ışıkları adına pek olumlu geçmese de eşsiz bir doğal güzellik gözlemleme şansı verdi.

My Escape To Nature

Öncelikle kısa bir My Escape To Nature’ı anlatmakla başlayayım. My Escape To Nature, Londra’da yaşayan bir Türk gezgin olan Naim Özgür’ün sitesi. Şu ana kadar 100’den fazla ülke deneyimleme şansı olan Naim, sitesi üzerinden arada sırada turlar düzenleyerek deneyimlerini insanlarla paylaşmaya başlamış. Her ne kadar tur olayına biraz karşı olsam da bu deneyim pek de tur gibi olmadığı için geçen sene Naim’le iletişime geçerek katılmaya karar vermiştim. Ekibimiz Naim ile birlikte toplam 6 kişiden oluşuyordu.

Naim, Türk katılımcıların fazlalığını düşünerek Türk ekibini bir arada toplamış. En nihayetinde 4’ü Londra’da, 2’si İstanbul’da yaşayan 6 Türk olarak seyahatimizi gerçekleştirdik. En başından sonuna kadar sanki bir arkadaş grubumla geziyormuş hissiyatında bir seyahat geçirdiğim için son yıllardaki en keyifli seyahatlerimden biri oldu. Kaldığımız hostelde yemeklerimizi kendimiz pişirdik, sohbet ettik, gün içerisinde minik ama bir o kadar güzel bir doğa harikası olan Abisko’yu turladık. Tek bir şanssızlık dışında her şey güzeldi; gezinin gerçek amacı olan kuzey ışıkları.

Abisko

Abisko, İsveç’in en kuzeyinde bulunan Kiruna şehrine bağlı küçük bir kasaba. Ulaşmak için en ideal yol, Kiruna merkezinde bulunan havalimanına uçarak oradan araba kiralamak veya daha önceden kalacağınız yer ile iletişime geçerek transfer ayarlamak. Çünkü Abisko, şehir merkezinden yaklaşık 100 kilometre kuzeyde bulunuyor. Bizim transferimiz daha önceden ayarlanmış olduğu için bu konuda pek sıkıntı yaşamadık.

Abisko’da hostelden dağ evine, otellerden özel evlere birçok konaklama seçeneği bulunuyor. Kendi başınıza gidiyorsanız konaklama seçenekleri için şuraya bir tık.

Kiruna’da uçak inerken nispeten parçalı bulutlu olan hava Abisko’ya yaklaştıkça bulutlu bir hal aldı. Biz ilk ‘acaba göremeyecek miyiz?’ kaygımızı o an yaşasak da hava tahminleri iki gün sonra bulutların dağılacağını gösteriyordu. Umutlarımızı hemen yitirmedik, hatta o akşam hava bulutlu olsa da belki küçük bir aralık buluruz da ufak da olsa görürüz diyerekten bir ışık arama turuna geçtik. Ancak ilk gün ilk başarısızlık diyerek geri döndük.

Kuzey Işıklarını Göremeyenlerde Bugün

İlk günkü başarısızlıktan sonra hepimiz bir metoroloji uzmanı olduk. Telefonda uygulamalar, hem hava durumunu hem bulutları hem de kuzey ışıklarının aktivite tahminlerini inceledik. İlk günlerde hava üçüncü gün açacak gibi duruyordu, aslında üçüncü gün gerçekten biraz açıldı da. Ama yanlış saatte. Gündüz açılan hava meğersem hep o yıllardır geyiğini yaptığımız ‘güneş kar topluyor‘ lafını simgeliyormuş. Çünkü üçüncü günün akşamına doğru başlayan kar dördüncü gün gece 02:00’ye kadar neredreyse aralıksız devam etti. Oradaki son gecemiz yani dördüncü gece saat gece 03:00 gibi iki yıldız görmeyi başarsak da maalesef hava açılmakta biraz geç kalmıştı, en azından bizim için.

Yanlış ışıklar.

Ertesi gün Abisko’dan dönüş günümüzdü ve dağılan bulutların ardından çıkan güneş sanki bizle dalga geçer gibi her yeri aydınlatıyordu. En acısı da Stockholm’e döndüğümüzde Abisko’da bulunan canlı kameralara telefondan baktığımızda havada yeşil dalgaların dansını görmek oldu. Kuzey ışıklarını görme şansımız bu seferlik bir günle kaçmıştı.

Abisko’dan dönüş günü sabahı

Abisko’da Kış Yaşamı

Abisko’da birçok kış aktivitesi deneyimlemek mümkün. Kasaba olabildiğince küçük ve gezecek yerleri bir günde bitecek olsa da hiç sıkılmadan rahatlıkla bir hafta geçirebilirsiniz. Bizim programımız her gün için benzer bir ritimde ilerledi. Sabah kalkınca hostelin mutfağında hazırlanan kahvaltı, sonrasında donmuş göle veya Abisko National Park’ın derinliklerine doğru yürüyüş, öğlen dinlenmek için hostel’e geri dönüş, öğleden sonra bir aktivite ve akşamları ise kuzey ışıkları avı.

Abisko’da kaldığımız sürece orada bulunan süpermarketten alış veriş yaparak kahvaltımızı ve akşam yemeklerimizi kendimiz hazırladık. Bunun sayesinde İsveç gibi pahalı bir İskandinav ülkesinde 4 günlük yeme içme masrafımızı 20 EUR civarında tutmayı başarabildik. Sadece bir akşam yemeğini lokal lezzetleri deneyimlemek için bir restoranda geçirdik. Abisko’da fazla restoran bulunmuyor, sadece 1-2 otelin kendi içinde restoranları mevcut ve akşam yemeğe gidecekseniz gündüzden bir uğrayıp rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Aslında özünde balık

Abisko Hava Durumu

Abisko’ya kuzey ışıklarını görmek için gidecekseniz büyük ihtimalle bizim gibi kış döneminde gideceksinizdir. Kuzey kutup dairesinde kış şartları bizim buralardaki gibi pek ılımlı değil haliyle. O nedenle katlarca giyinmek, içlik, polar, eldiven, termal çorap, bere ve kalın bir mont gibi giyecekler çok önemli. Eğer uygun kıyafetleriniz yoksa outdoor giyim için seyahate ayırdığınız bütçeye yakın bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Konaklayacağınız yerlerin kışa uygun kıyafet kiralama (veya konaklama ile ücretsiz kullanma) imkanları da sunduklarını belirteyim.

Biz gittiğimizde sıcaklık -10 ile -20 arasında değişiyordu. Telefonda en düşük sıcaklık olarak -26’yı gördüm.

Abisko Aktiviteleri

Yukarıda da belirttiğim gibi Abisko’da bir hafta kalsanız bile yapabilecek birçok aktivite mevcut. Kış dönemi neredeyse her yer tamamen dolu olduğu için aktivitelere önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebiliyor. (Özellikle Dog Sledding) Bu aktivitelerin hepsinin de Türkiye şartlarında geçinen bizler için çok pahalı olduğunu söyleyebilirim. Ancak buralara kadar gitmişken, özellikle istediğiniz bir aktivite varsa bütçenizi ona göre ayarlamanızı öneririm. Benim tek amacım kuzey ışıkları olduğu için bu sefer hiçbirine katılmadım ancak bir daha gittiğimde (ki ışıkları görene kadar her sene gitmeyi planlıyorum) birkaçını deneyimlemeyi düşünüyorum.

Abisko

Abisko’daki aktiviteleri kısaca özetlemek gerekirse;

Dog Sledding

Hep o filmlerde gördüğümüz, Sibirya Kurtlarının çektiği kızaklar olur ya. İşte Dog Sledding o. Bir kızağın üzerinde oturarak rehber eşliğinde hazırlık süresi ile birlikte Abisko National Park’ın derinliklerine Sibirya Kurtları önderliğinde gittiğiniz iki saatlik bir tur. Abisko genelinde birçok tesis düzenliyor, ortalama fiyatı 1600 SEK. Düz bir hesaplama ile 160 EUR.

Abisko Dog Sledding
Snowmobile Trip

Karla yaşamaya alışan insanlar için snowmobile bir araba gibi kullanılıyor buralarda. Dışarıdan gelen insanlar için ilgi çekici bir aktivite. Gene yaklaşık 2 saat süren bu turun ücreti de ortalama 1600 SEK civarlarında.

Ice Climbing

Donmuş buzlara tırmandığınız bu aktivite turistler için başlangıç seviyesinde bir yere tırmanmakla geçiyor. Abisko’daki aktiviteler arasında nispeten ucuz kalan bu aktivitenin fiyatı ortalama 800 SEK.

Abisko Ice Climbing
Ice Hotel

Kiruna havalimanı yakınlarında 15 km uzaklıkta bulunan Ice Hotel, dünyanın en eski buz oteli olma ünvanına sahip. O nedenle diğerlerinden biraz ayrışıyor. Abisko’da kaldığınız sürede 1350 SEK karşılığında gidiş dönüş ulaşım ve Ice Hotel girişini içeren yarım günlük turlar ile ziyaret edebilirsiniz. Eğer kendi ulaşım imkanınız var ise Ice Hotel’e direk giderek 349 SEK’e bilet alıp giriş yapabilirsiniz.

Ice Fishing

Donmuş gölde delikler açarak bir matın üzerine yatıp balık tutma macerası ilginizi çekiyor ise değişik bir aktivite olabilir. Fiyatı 800 SEK civarında.

Abisko Ice Fishing
Narvik Gezisi

Abisko, İsveç’in kuzeyinde Norveç sınırına yakın bir yerde yer alıyor. Norveç’in kuzeydeki güzel yerleşim yerlerinden biri olan Narvik ise 100 km uzağında. Oralara kadar gitmişken bir ülke daha görmek, kısa da olsa Norveç’in fiyortları ile bir tanışma seansı yapmak güzel bir seçenek. Abisko’dan Narvik’e gitmek için çeşitli seçenekleriniz mevcut. Narvik’e kaldığınız yerlerden 1350 SEK karşılığında turla gidebileceğiniz gibi Narvik’e trenle ulaşabilir veya araba kiralayarak gidebilirsiniz. Biz önce tren tercih etmiştik ancak sonradan çok şanslı bir ekip olduğumuzdan dolayı kar yüzünden tren iptal olduğu için son dakika araba kiralayarak gittik.

Abisko veya kuzey kutup dairesi içerisinde bulunan ve Lapland olarak adlandırılan bölgede geçirilecek bir hafta herkesin hayatında en azından bir kere yaşaması gereken bir tecrübe. Kuzey ışıklarını görememek içimde ukde kaldığı için ben şimdiden gelecek Lapland seyahatimi planlamaya başladım. Peki ya siz?

Abisko’ya giderken İsveç’in başkenti Stockholm’de vakit geçerecekseniz Stockholm ile ilgili yazılarımızı da okumanızı öneririz:

Tags : AbiskoAbisko Gezi RehberiAbisko National ParkAbisko RehberiGezi RehberiİsveçKirunaKuzey IşıklarıKuzey Kutup DairesinatureNorthern Lights
Gezen Kafa

The author Gezen Kafa

Leave a Response

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.