close
AvrupaTürkiye

Akyaka | Gökova Körfezinde Doğal Bir Eşsizlik

İlk cümleden söylemeliyim ki bu yazımda biraz abartacağım. Çünkü Gökova Körfezinde bulunan bu eşsiz belde kesinlikle abartılmayı hak ediyor. Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı minik bir belde. Körfezde durmadan esen rüzgar burayı özellikle kitesurf’çüler için dünya üzerindeki eşsiz noktalardan biri haline getiriyor. Tabii sadece kitesurf’çüler için değil…

Akyaka, doğallığıyla gidilebilecek tüm o ünlü tatil beldelerinden, geceliği 100’lerce hatta 1.000’lerce TL olan en iyi tatil köylerinden daha eşsiz bir deneyim ve güzellik sunuyor. Fark etmişsinizdir, aslında site olarak ana amacımız daha çok yurtdışı tecrübelerimizi anlatmak. Ancak iki günlük bir Akyaka macerasından sonra burayı anlatmadan es geçmek olmazdı.

O zaman buyurun Akyaka’yı birlikte keşfedelim…

Akyaka’ya Ulaşım

Dediğimiz gibi Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir belde. Eğer havayolu ile ulaşacaksanız Muğla ilindeki Dalaman veya Milas Bodrum havalimanlarını kullanabilirsiniz. Diğer bir tercih ise nispeten daha uzak olan İzmir Adnan Menderes havalimanı. Dalaman’dan bir saatte, Milas Bodrum’dan bir buçuk saatte, İzmir’den ise yaklaşık üç saatte ulaşmanız mümkün. Elbette en rahat çözüm ineceğiniz havalimanında araba kiralamak. Ancak böyle bir şansınız yok ise önceliğiniz havalimanı servisi olan bir otel bulmak olabilir. Karayolu ile ulaşmak isterseniz de önce Muğla otogarına gelmeniz gerek, oradan da yarım saatte bir kalkan minibüsler ile Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.

Biz önce İzmir’e gideceğimiz için oradan araba kiralayarak ulaşımı sağladık. Muğla’dan Akyaka’ya doğru giderken ilk seyir terası tabelasından ormanlık bir yola doğru içeri girmeyi atlamayın. Yolun sonunda yangın gözetleme kulesinden eşsiz ama gerçekten çok eşsiz bir Gökova Körfezi manzarası sizi bekliyor olacak. (Kaçırmamanız için şuraya koordinatları da iliştiriyorum; 37.069952, 28.339079)

Konaklama Şeysi

Akyaka’nın gerçekten kendine has bir havası var, konaklama mekanları da bu bağlamda küçük apartlar veya butik oteller şeklinde oluyor. Sanırım en büyük tesisi 2-3 katı geçmeyecektir.

Akyaka içerisinde nerede kalırsanız kalın gitmek belde içinde istediğiniz yere yürüyemeyecek kadar uzak olmanız pek olası değil. Bu nedenle maddi imkanlarınız dahilinde, yorumları iyi olan bir yer seçmenizde fayda var. Biz rezervasyonumuzu Booking’den Hamle Otel adlı tesiste yaptık. İki gün konaklama için fazlasıyla yeterli bir tesis olduğunu söyleyebilirim. Revervasyon ve tesisi incelemek için tık.

Not: Maalesef booking.com da şu anlık ülkemizdeki tesislere rezervasyon yapmamız mümkün değil, ancak VPN kullanarak küçük bir hile yapabilirsiniz. Ne de olsa internetteki sansürlerden dolayı VPN kullanmaya alışık bir milletiz.

Ne Kadar Süre Yeterli?

Aslında bu soru Akyaka için biraz gereksiz, çünkü muhtemelen deniz tatili yapmaya gittiğinizi düşünürsek kaç günlük bir tatil planlıyorsanız o kadar olacaktır cevabı. Amaç sadece bir arkadaşa bakıp çıkacağım modunda Akyaka’yı görmek ise yarım gün bile yeterli, ancak huzurlu ve sakin bir hayat sürmek isterseniz bir ömür bile içinden çıkmak istemeyebilirsiniz.

Ayrıca orada kalmak isteyeceğiniz süre, yapmak istediğiniz aktivitelere göre değişkenlik gösterecek bir durum. Mesela gördünüz ve etkilendiniz, Kitesurf yapmak istiyorsunuz. Kitesurf öyle yamaç paraşütü gibi hemen 15 dakikada bir tandem atlayışı yapayım gibi bir spor değil maalesef, birkaç günlük eğitim almanız ve emek vermeniz gerek. Böyle bir durumda en az bir hafta Akyaka’da kalmalısınız diyebilirim.

Görülesi Yerler, Yapılacak Aktiviteler

Akyaka küçük bir yer ancak hem sunduğu çeşitli aktiviteler, hem de doğal güzelliğiyle muhteşem bir çeşitlilik sunuyor. Öyle ki çoğu zaman kendinizi sanki farklı bir ülkedeymiş gibi bile hissettirebilir. Bu doğrultuda eğer biraz da macera, doğa seven biri iseniz Akyaka’da geçirdiğiniz süre boyunca sıkılmayacağınızı temin edebilirim.

Azmak Nehri – Balıkçılar

Akyaka merkezde Azmak nehri etrafında bir yürüyüş kesinlikle ilk yapılması gereken aktivitelerden biri. Sonrasında ise nehrin kenarındaki lokantalardan birinde oturup meze, ara sıcak, balık ve tercihinize göre rakı içmeniz önerilir. Biz de ilk akşam tam nehrin kıyısında Kordon Restoran’ı tercih ettik. Tam nehrin kıyısındaki masalarda oturmak istiyorsanız gideceğiniz dönemin yoğunluğuna göre rezervasyon yaptırmakta fayda var. Balık yemesek de mezeler ve ara sıcakların kaliteli, manzaranın ise eşsiz olduğunu söyleyebilirim. Ancak pek de ucuz sayılmaz, özellikle bu tip mekanlarda içkili bir şey düşünüyorsanız minimum cebinizden bir 100 TL çıkacaktır.

Akyaka Halk Plajı

Orman kampını saymazsak Akyaka içerisinde denize girebileceğiniz tek plaj burası. Deniz oldukça sığ ve Azmak nehrinden karışan sular ile birlikte deniz de nispeten soğuk bir deniz. Şezlong kiralayıp deniz keyfinizi burada yapabilir veya nispeten merkeze biraz daha uzak noktalardaki koylarda denize girebilirsiniz.

Çınar Plajı

Akyaka’ya arabayla 10 dakika uzaklıkta olan bu plaj bizim deniz için ilk tercihimiz oldu. Plaja giriş için ücret almıyorlar ancak şezlong kiralamanız gerekiyor, 15 TL. Nispeten küçük bir koy olduğunu düşünürsek sabah erken gidip yer kapmakta fayda var. Deniz ise ilginç bir şekilde bazı yerleri sıcak bazı yerleri soğuk. Sanırım Azmak nehrinin denize karışan 12-13 derece sıcaklığındaki suyu nedeniyle Gökova körfezinin genel hali bu şekilde.

Akbük Koyu

Burası özellikle çok fazla önerilen bir yer olduğu için kaçırmak istemedik, ancak fazla vaktimiz kalmadığı için de ancak bir saat uğrayabildik. Çarşaf gibi deniz derler ya, işte Akbük koyu tam da o. Akyaka’nın halk plajı ve Çınar plajına göre çok daha büyük bir koy. Ayrıca deniz suyu sıcaklığı da daha ideal.

Sahilde şezlonglar var ancak büyük ihtimal sezon tam açılmadığı için etrafta hiçbir görevli yoktu, kafanıza göre yerleşebiliyorsunuz. Bir daha gitsek sanırım ilk tercihimiz burası olur deniz için. Ancak Akyaka’ya 25 km uzaklıkta ve virajlı dar bir yol olduğundan yavaş gidebiliyorsunuz, yaklaşık 45 dk sürüyor. Eğer kendinize güveniyorsanız Akyaka merkezden bisiklet kiralayıp gitmenizi de önerebilirim fakat olabildiğince zorlu bir parkur olabileceğini söyleyebilirim.

Akyaka Merkez

Akyaka’nın kendine has dokusunu Akyaka merkezde dolaşırken gerçekten hissediyorsunuz. Atatürk caddesi buranın en merkez caddesi gibi, market, yeme içme mekanları, bankamatikler vs. hepsini bu caddede bulabilirsiniz. Akşamları ise kalabalık sahilin bir sokak arkasında bulunan Nergiz Sk. ve Karanfil Sk. taki mekanlarda toplanıyor diyebilirim.

Akyaka Orman Kampı

Ülkemizin en düzenli kamp alanlarından birine sahip yapıyor Akyaka. Orman kampında evlerde kalabileceğiniz gibi kendi çadırınızı da götürüp kalabilirsiniz. Aslına bakarsanız bizim de ilk tercihimiz burasıydı ancak sanırım rezervasyonu çok önceden yaptırmak lazım, gitmeden 3 hafta önce aradığımda evler için boş yer olmadığını belirtmişlerdi çünkü. Çadırınızla geldiğinizde ise herhangi bir alan sıkıntısı yaşayacağınızı zannetmiyorum. Ek olarak herhangi bir siteden rezervasyon mümkün değil, arayarak iletişime geçmeniz gerekiyor. Detaylı bilgi için şuraya tık.

Kitesurf Olayı

En başta da dediğimiz gibi kitesurf öyle bir anda heveslenip anında yapabileceğiniz bir spor değil. Öncesinde birkaç günlük eğitim ve sonrasında ise ciddi bir emek vermeniz gerek. Bunun için Akyaka’nın biraz dışında kalan Kitesurf beach’e doğru yol almanız gerekiyor. Bizim vaktimiz kısıtlı olduğu için sadece bir arkadaşa bakıp çıkacağız modunda Kitesurf plajına girdik ve videolarımız, fotoğraflarımızı çekerek oradan uzaklaştık.

Bisiklet Kiralama

Akyaka ve Gökova körfezi Türkiye’nin en iyi bisiklet rotalarını içeren bir coğrafya. Akyaka merkezden bisiklet kiralayıp Akbük Koyu veya Ören’e doğru inişli çıkışlı zorlu bir parkurda doğa içinde bisiklet keyfi yapabilirsiniz. Ama olabildiğince dikkatli olmanızda fayda var, çünkü gerçekten dar ve araçların sıklıkla geçtiği bir yol. Riski azaltmak için bisiklet için sabahın erken saatlerini tercih etmekte fayda var.

Gökova Körfezi her yıl Mayıs ayında Türkiye’nin en büyük bisiklet turlarından birine de ev sahipliği yapıyor, bu konuda ilginiz varsa ve gelecek sene kaçırmak istemiyorsanız şuraya bir tık.

Akçapınar Köyü & Tostçusu

Akyaka’yı araştırdığımda karşıma ilk çıkan yerlerden biri Akyaka’ya 10 dk uzaklıkta bulunan Akçapınar köyündeki Akçapınar tostçusu idi. Aslına bakarsanız tostunun o kadar da ünlü olacak bir yanı yok desem yanlış olmaz, ancak ayranı süper. (Susurluk ayranı halt yemiş derecesinde.)  Ayrıca Akçapınar köyüne girişteki ağaçlı yolun manzarası ise ayrı bir efsane. Tost yemeyecek olsanız bile o yol için oraya kadar gitmeye değer.

Akçapınar Amazon Kano

Gelelim, benim en çok zorlandığım ama bir o kadar da en çok keyif aldığım aktiviteye. Akçapınar Tostçusunun hemen arkasında bulunan Akçapınar Amazon Kano sizlere Akyaka deneyiminizin en eşsiz anlarını yaşatabilir. Benim gibi kanoyu düz götürmeyi beceremezseniz en zorlu anlarını da.

Akçapınar’dan Kitesurf Beach’e kadar uzanan 6 km’lik Azmak nehrinde gideceğiniz bu macerada sizi tekne ile takip ediyorlar. Benim gibi yolun ortasında pes ederseniz kanoyu tekneye bağlıyorlar ve bir yerden sonra tekne turuna dönüyor. Açıkçası böylesi benim gibi ilk defa kanoya binen acemiler için daha iyi, öteki türlü suyla cebelleşeyim derken manzaranın keyfine doyamıyorsunuz.

Tekne turunun sonuna doğru Azmak nehrinin Amazon olarak bölgesinde nehre girmek için de kısa bir mola veriyorsunuz. Suyun sıcaklığının 12-13 derece seviyesinde olduğunu düşünürsek burada suya atlamak ciddi cesaret isteyen bir durum, ama oralara kadar gitmişken denemeden dönmek olmaz. Suya girdikten sonra bir süre sonra soğuktan vücudunuz yanıyormuş gibi bir his verebiliyor, o andan sonra panik yapmaya gerek kalmadan tekneye geri tırmanmakta fayda var. Suyun dibi balçık gibi, suda yaşayan bitkimsi canlılardan hoşlanmıyorsanız yere temas etmemenizi öneririm.

Tur rehberimiz Hürel Bey ‘keşke önceden arasaydınız, teknede balık yapardık’ demeyi de es geçmedi, hani bizim de içimizde ukde kalmadı değil. Ancak daha önceden bilmediğimiz ve her şey aniden geliştiği için böyle bir plan yapamadık. Önceden planlayıp teknede balık keyfini de es geçmeyin derim, benim bir dahaki Akyaka seyahatimde yapılacaklar arasında bir numarada duruyor bu konu. Kano turu biz gittiğimizde kişi başı 30 TL idi ancak bu tutar aldığınız keyifle karşılaştırılamaz bile. Akçapınar kano hakkında detaylı bilgi almak ve iletişim için şuradan sitelerine bir tık.

Kısa Kısa

  • Eğer kokoreç seviyorsanız Tarihi Akhisar Köftecisine bir uğramanızı öneririm. Porsiyon olarak tüketiniz.
  • Son olarak Akyaka’da otostop çok sık kullanılıyor, eğer arabanız müsaitse almaktan çekinmeyin. Biz müsait olmadığımız için kimseyi alamadık ama buraya gelen kısım genelde civar şehirlerden gelen öğrenci ve genç kısım olduğu için kolay kolay başınıza bir zarar almazsınız.

Akyaka iki günün sonunda gerçekten kalplerimizi fethetti. Çok da uzatmadan tekrar bir ziyaret edilmeyi, bu sefer daha uzun süreli deneyimlenmeyi kesinlikle hak ediyor.

Tags : Akbük KoyuAkçapınarAkçapınar Amazon KanoAkçapınar KanoAkçapınar TostçusuAkyakaAkyaka Gezi RehberiAkyaka Gezilecek YerlerAkyaka Orman KampıAkyaka Yeme İçmeAkyakada YapılacaklarAzmak Nehri
Gezen Kafa

The author Gezen Kafa

Leave a Response

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.