close

Yurtdışında araba kiralamak, yurtdışı seyahati planlayanların merak ettikleri konuların başında gelir. Daha önceden sizlerle Yunanistana Arabayla Gitmek ve İtalya’da Araba Kullanmak ile ilgili deneyimlerimizi paylaşmıştık. Şimdi ise bambaşka bir coğrafyaya geçiyoruz. Bu sefer Amerikada araba kiralamak ve kullanmak üzerine deneyimlerimizi paylaşacağız.

Amerikada Araba Kiralamak

Amerika derken elbette ki Amerika Birleşik Devletlerinden bahsediyoruz. Amerikada araba kiralamak konusunu araştırmaya başladığınızda ilk dikkatinizi çekecek şey, Amerikada araba kiralama ücretlerinin son derece uygun olduğu. Tabii ki kiraladığınız şehre ve modele göre değişecek bu fiyatlar, ancak günlük 5 $ ile 50$ dolar arasında değişen fiyatlarda araç bulmanız mümkün. Genelde Amerikaya giden birinin güzel bir SUV veya Ford Mustang gibi üstü açılan araçlara yöneldiğini görürsünüz, bu gayet normal bir tepki çünkü bu araçları Türkiye’de bulamayacağınız kadar ucuza kiralayabilme şansınız var. Arabanızı havalimanı değil de şehir içi ofislerden kiralarsanız daha ucuz olacağını belirtmekte fayda var.

Enterprise, Sixt gibi ünlü firmaların sitelerinden direk kiralama yapabileceğiniz gibi RentalCars firmasının sitesinden karşılaştırmalı fiyatları görerek de kiralama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Amerika için ayrıca ek olarak Priceline veya Hotwire gibi siteleri incelemenizde fayda var. Özellikle Hotwire son derece ucuz fiyatları, son dakika fırsatlarını bulabileceğiniz bir site olarak öne çıkıyor.

Ben konakladığım yere yakın olması nedeniyle Enterpise’tan yapmıştım kiralamamı. 230 $ gibi bir ücrete, 8 günlük bir araç kiraladım. Arabayı kiralarken size tam sigorta isteyip istemediğinizi soracaklar, bu da araba modeline göre günlük 15-30 $ arasında  değişmekte. Eğer uzak memleketteyim, içim rahat olsun istiyorsanız bu sigortayı es geçmemenizi öneririz. Belki hiç ihtiyacınız olmayacak olsa bile dünyanın binbir türlü hali var sonuçta. Ben içimin rahat olmasını tercih ettiğim için sigortayı yaptırdım ve toplam maliyet 435 $’a kadar çıktı. Bu arada benim en sevdiğim durum, Amerikada tüm arabaların otomatik vites olması. Adamlar rahatına düşkün en nihayetinde. Bu sayede Amerikada otomatik vites kiralayacağım diye ekstra ücretler ödemenize gerek kalmıyor.

Ek bir bilgi olarak, daha önce hiçbir araba kiralama firmasında talep etmedikleri uluslararası sürücü ehliyetini burada talep ettiler. Her ne kadar yeni tip çipli ehliyetin geçerli olması gerekirken ben ne olur ne olmaz diye daha önce 2015 yılında çıkarmış olduğum ve halen geçerlilik süresi olan Uluslararası Sürücü Belgemi de yanımda götürmüştüm ve bu sayede bir sıkıntı yaşamadım. Ayrıca Amerikada birçok kez araba kiralayan arkadaşlarımın hiçbirine de uluslararası sürücü ehliyeti var mı diye sormamışlar, sanırım biraz da benim şansıma denk geldi.

Ah O Benzin Fiyatları

Amerika dediğimizde dananın kuyruğunun koptuğu yer benzin fiyatları. O kadar ucuz ki, anlatılmaz yaşanır. İnsanın bidonlarca doldurup ülkesine getiresi geliyor. İşin şakası, Amerikada benzin galon ölçü birimi ile satılıyor. 1 galon yaklaşık olarak 3,8 litreye denk geliyor ve sıkı durun, 1 galon benzinin fiyatı bulunduğunuz yere göre 2017 güncel fiyatları ile 2$ – 2,5$ arasında değişiyor. Yani düz bir hesaplama ile 1 litre benzin 1,87 TL ile 2,36 TL arasında değişiyor. Ağlamak geldi içinizden, değil mi? İşte sırf bu nedenle bile Amerikada araba kiralamak hayat kurtarıcı bir şey olabiliyor.

Kiraladığınız arabanın deposuna göre değişecektir elbet ama benim kiraladığım arabanın deposu 20 $’a doluyordu. Toplamda 3.000 KM yolda 100 $’lık bir benzin harcamam oldu. Benzin alırken kritik bir nokta benzin istasyonlarının self service olması. Yani pompacılık gibi bir meslek orada yok, kendi deponuzu kendiniz dolduruyorsunuz. Kredi kartınız Amerika’ya kayıtlı bir kart değilse büyük ihtimal pompanın sistemi kredi kartınızı kabul etmeyecek, o nedenle önce benzincideki markete girip ödeme yapmalısınız. Ödeme yaptığınızda kasiyer pompayı açıyor ve o tutarda benzini rahatlıkla doldurabiliyorsunuz.

 

Amerikada Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Arabanızı kiraladınız ve sıra Amerikada araba kullanmak konusuna geldi. Ülkemizdeki gibi dan dun kullanmak yok, kurallara birebir uymak gerekiyor. Tabii böyle dedik diye de Türkiye’de dan dun araba kullanmak normal gibi karşılanmasın, ülkemizde de trafik kurallarına uymanız gerektiği bizim size buradan sosyal mesajımız olsun. Tüm trafik kurallarına uymak bir numaralı uyarımız olsa da farklı bir kıtada olduğunuzu ve kıtanın kendine has kuralları olduğunu belirtmekte fayda var, bizim dikkatimizi çeken ve sizlerle paylaşmamız gerektiğini düşündüğümüz birkaçını aşağıda sıraladık:

Dur İşareti

Bir yolun sonuna geliyorsunuz ve başka bir yola bağlanacaksınız. Tam önününüzde yerde kocaman bir STOP yazıyor. Burada çıkacağınız yolda araba olsun ya da olmasın kesinlikle bir durmanız gerekiyor. Yavaşlamak demiyorum bakın, durmanız gerekiyor. Durup yolu kontrol ettikten sonra  müsaitse devam ediyoruz.

Trafik ışıkları

Trafik ışıkları bizdeki gibi değil. Genelde bir ipe asılı duruyorlar ve geçmeye çalıştığınız yolun karşı ucundalar. Yani bizdeki gibi trafik ışıklarının yanına gideyim, orada bekleyeyim diye düşünmeyin. Kırmızı ışık yandığını gördüğünüzde kavşaktaki çizgiye gelip yeşil yanmasını bekliyoruz.

 

O hep filmlerde gördüğümüz sarı okul otobüsleri

Eğer önünüzde bir okul otobüsü duruyorsa (arkasındaki stop tabelası yanıyorsa) sadece sağından değil solundan da geçmeyi sakın düşünmeyin. Çünkü otobüsten inen öğrenciler otobüsün önünden sola da geçebilir. Bu Amerikalıların son derece dikkat ettiği bir kural.

Sağ şerit ve kırmızı ışıkta sağa dönmek

Sürekli sağ şeritten gitmemeye özen gösterin. Çünkü yol bir anda bitebilir ve sağa dönmek zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi yerlerde ‘Right lane must turn right’ gibi uyarılar yazacaktır yolda. Ayrıca aksi belirtilmedikçe kırmızı ışık yanarken yolu kontrol ederek sağa dönebilirsiniz. O nedenle eğer düz devam edecekseniz sağ şeriti tıkamamakta fayda var. Bazı noktalarda ise kırmızı yanarken sağa dönmeniz yasak. Bu gibi noktalarda ise ‘No Turn Right on Red’ gibi uyarılarla karşılaşırsınız.

Kırmızı ışıkta veya herhangi bir durumda sola dönmek

Sağa dönmenin mantığını anlamakta genel olarak sıkıntı yok ama bence Amerikada sola dönmek gerçekten sıkıntı ve kuralı tam manasıyla anlamak güç. Benim bir haftalık tecrübeme göre Amerikalılar da bunu anlayabilmiş değil, biraz içgüdüsel davranıyorlar. Ben navigasyon sola döndürmesin diye dua ediyordum, o derece. Temel olarak yolu kontrol edip müsait ise sola dönmeniz gerekiyor, ama şehir içi trafiğinde bu durum karmaşaya dönüşüyor. Bu konuyu anlayabilen varsa yorumlara yazarsa biz de aydınlanırız diye düşünüyorum…

Paralı yollar

Gideceğiniz eyalete göre paralı yola girebilir veya hiç ihtiyacınız olmayabilir. Ben Georgia ve Florida eyaletlerinde gezmiştim. Georgia’da ihtiyacım olmasa da Florida’s Turnpike yolu için otoyola girmem gerekti. Florida eyaletine giriş yaptığınızda yol kenarındaki welcome center dan Sunpass adlı HGS’msi etiketinizi alabilir ve online üye olarak para aktarımı yapabilirsiniz. Sonrasında Sunpass gişelerinden rahatlıkla geçebiliyorsunuz. Güzel yanı içinde paranız kalırsa kredi kartınıza geri ödeme alabiliyorsunuz. Sunpass hakkında detaylı bilgi için şuraya tık.

Hız sınırları

Şehiriçi ve otoyollarda hız sınırları değişmekte tabii. Amerikada yol için kullanılan ölçü birimi de mil, otoyollarda hız sınırı saatte 75-80 mil oluyor genelde, bu da Türkiye’den alışık olduğumuz saatte 120-130 km hız limitine denk gelmekte.

Otopark sorunsalı

Amerikada herkesin arabası olduğu ve her yere araba ile gittikleri için gideceğiniz restoranların, otellerin vs büyük ihtimalle kocaman otoparkları olacaktır. Ancak şehir içinde yoğun yerlerde park sıkıntısı yaşamanız olası tabii. Miami Beach’te kapalı bir otopark için gecelik 20 $ gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.

HOV Lane/Fast Lane

Bu özellikle otoyollarda şehir içi trafiğini rahatlatmak olarak üretilen bir çözüm. Adı şehirden şehire değişebilir. Yolun en sol şeridi oluyor ve araçta iki veya daha fazla kişi iseniz bu yola girebiliyorsunuz. Eğer araçta tek kişi iseniz hızlı giderim düşüncesi ile sakın bu şeritlere gireyim diye düşünmeyin. Sonrasında yüklü trafik cezaları ile karşılaşabilirsiniz.

Amerikada Araba Kiralamak
…Amarikada Araba Kiralamak ve Kullanmak ile ilgili diğer şeyler

Amerikada araba kiralamak ve kullanmak ile ilgili aklımıza gelen tüm noktaları anlatmaya çalıştık. Son olarak bir noktadan daha bahsetmek istiyorum. Amerikada her evde en az 1-2 araba bulunuyor ve en ufak mesafelere bile araba ile gitmeye alışık bir millet. O nedenle birkaç farklı şehri dışında standart Amerika şehirlerinde kaldırım bile bulamamanız olası. Haritadan yürüyerek 10 dakika diyip yürüyeyim diye düşünürken bir bakmışsınız yürüyecek bir kaldırım bile yok. Örnek vermem gerekirse Orlando ’da kaldığım otelim Universal Studios’a 10 dk mesafede iken orada otopark parası ödemek istemediğimden yürüyeyim desem de yürüyecek yol bulamadım ve UBER ile gittim. New York , Washington gibi şehirlerde şehir içi gezerken ise sakın araba gibi seçenekleri düşünmeyin derim.

Amerikada Araba Kiralamak

 

Ayrıca navigasyon olarak, internetiniz de varsa kesinlikle Google Maps kullanmanızı öneririm. Google Maps’in navigasyonu sizi yolda giderken hangi şeritte gitmeniz gerektiğine kadar uyarıyor, bu sayede hiçbir dönüşü kaçırmayıp trafikte herhangi bir sıkıntı çekmiyorsunuz.

Amerikada araba kiralamak ve kullanmak ile ilgili aktaracaklarımız bu kadar. Başka sorularınız var ise yorumlara bekleriz…

Tags : AmerikaAmerika Birleşik Devletleriamerika gezi rehberiamerikada araba kiralamakamerikada araba kullanmakyurtdışı araç kiralamayurtdışında araba kiralamakyurtdışında araba kullanmakyurtdışında araç kiralama
Gezen Kafa

The author Gezen Kafa

2 yorum

Leave a Response

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.