close

Son dönemlerde döviz kurları, benzin maliyeti ve yeşil sigorta vs. derken arabayla yurtdışına çıkmak çok maliyetli bir iş oldu. Ortalama bir hesaplama yaparsak; 21.06.2022 fiyatları ile 100 km’de 6 litre benzin yakan bir araç ile bu yazının konusu olan rotayı yapacak olursanız (Yaklaşık 2.650 km) 4.770 TL gibi bir yakıt ve 835 TL yeşil kart gideriniz olacak. (Tabii yakıt tutarını Türkiye’deki benzin fiyatları üzerinden hesapladım, rotanızda yakıt alacağınız ülkelere göre tutar biraz daha artacaktır.) Ancak 3-4 kişilik bir arkadaş grubuyla seyahat ediyor ve maliyetleri bölüşüyorsanız, 3-4 kişilik uçak bileti ve gideceğiniz lokasyona göre araç kiralama derken arabayla yurtdışına çıkmak çok daha uyguna gelecektir.

Arabayla yurtdışına çıkmanın detaylarını daha önceden İstikamet Komşu: Yunanistan’a Arabayla Gitmek yazımızda paylaşmıştık. Bu yazımızda ise İstanbul’dan yola çıkıp sizin ritminize göre 7-10 gün arası sürecek güzel bir rota paylaşacağız. Rotamız İstanbul’da başlayıp İstanbul’da bitecek. Rota üzerinde vizesiz ülkeler olsa da Yunanistan ve Hırvatistan gibi ülkelerden de geçiş yapılacağı için bu rotayı gerçekleştirmek için çok girişli bir Schengen vizesine ihtiyacınız olduğunuzu belirtelim.

Haydi o zaman, rotanın detaylarına geçelim.

İstanbul – Selanik (596 km)

İlk gün rotamız İstanbul’dan başlayarak Selanik’e uzanacak. İstanbul’dan çıkıp yaklaşık 3 saat sonra İpsala Sınır Kapısı’na ulaşıyoruz. Özellikle bayram ve resmi tatil gibi yoğun dönemlerde gidiyorsanız maalesef sınır kapısında uzun beklemeler oluşuyor. Ama nispeten daha az yoğun bir dönemde giderseniz sınır geçişiniz 30 dk. civarı sürecektir.

Sınırı geçtikten sonra Yunanistan’da Selanik yolu üzerinde uğranabilecek Dedeağaç ve Kavala gibi yerler bulunuyor. Duraksamalarla birlikte yaklaşık 11-12 saat sonra Selanik’e varmış olacaksınız. Burada programınıza göre 1 veya 2 gece konaklayabilirsiniz.

Selanik – Ohrid (289 km)

Selanik’teki programınızı tamamlandıktan sonra Ohrid’e doğru yola çıkabilirsiniz. 289 km olan yol genel olarak çok bozuk olmadığı için seyahatiniz çok uzun sürmeyecektir.

Ohrid, Kuzey Makedonya’da Ohrid gölünün etrafına kurulmuş küçük bir kasaba. Ohrid gölü Avrupa’nın en eski krater gölü ve manzaralarıyla insana gerçekten farklı bir huzur veriyor. Buradayken Unesco koruması altında bulunan sokaklarda kaybolabilir, göl kenarında bulanan mekanlarda oturarak ferahlayabilirsiniz.

Burası için 1 gece konaklama yeterli olacaktır, ama vaktiniz var ve dinlenip huzur dolmak istiyorsanız buraya da 2 gece ayırabilirsiniz.

Ohrid – Kotor (332 km)

Ohrid’den sonra gene ülke değiştirme vakti. Hedef, Karadağ. Bugünkü rota 332 km, aslında göze az gelse de yollar güzel olmadığı için bir hayli uzun sürecek. Ohrid’den çıkıp Arnavutluk’tan geçerek Karadağ sınırına ulaşıyoruz. Arnavutluk’ta tüm yollar karşılıklı gidiş geliş tek şerit olduğu için geçilen yollar bitmek bilmiyor. Ancak ulaşılmak istenen hedef sizi yolda tutuyor. Bizim bu 332 km yol yaklaşık 9 saat sürdü, ancak ulaştığımız yerden bir hayli memnunduk.

Kotor 1917 yılından beri Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Eski şehri, mistik yapısı ile birlikte insanı başka bir zamana götürüyor. Rotanın geri kalan bir kısmında biz Kotor’u kendimize üs olarak belirledik ve etraftaki yerlere buradan günü birlik git gel seyahatlerle ulaştık. Bu nedenle burada 3 gece konakladık.

Kotor – Dubrovnik (91 km) & Kotor – Budva (23 km)

Kotor’u kendimize üs olarak belirlediğimizi önceki kısımda söylemiştik. Buradan günübirlik yapılacak çok güzel seyahatler var.

  • İlk günübirlik seyahatimiz Budva. Aslında Ohrid’den Kotor’a gelirken de yol üstünde kalan Budva, eski şehri ile Kotor’un bir minik kardeşi gibi. Budva, özellikle deniz tatili dendiğinde Kotor’a göre çok daha ünlenmiş bir yer. Ünü doğrultusunda da biraz daha pahalı. O nedenle Kotor’da kalıp burayı günübirlik gezmek daha iyi bir seçenek olabilir. Budva’da eski şehri ve eski şehrin surlarını gezebilir, yaz döneminde geldi iseniz çok güzel bir manzaraya karşı denize girebilirsiniz.
  • Kotor’da kalırken yapılabilecek bir diğer günübirlik seyahat ise Dubrovnik. Kotor’dan 91 km. uzaklıkta bulunan Dubrovnik, Adriyatik kıyısının en güzel şehirlerinden biri. Her tarihi Avrupa şehrinde de olduğu gibi burada da eski şehir içinde dolaşabilirsiniz. Eğer hayranıysanız, Game of Thrones’un çekildiği lokasyonların izinden yürümek günübirlik gezinizde yapılacak şeyleriniz arasında bulunmalı.
bsh

Kotor – Üsküp (400 km)

Kotor’dan günübirlik gezilerimizi de tamamladıktan sonra artık dönüş yoluna geçiyoruz. Direk dönüş bir hayli uzun olacağı için daha önceki günlerde rotamızda olmayan, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e doğru yola çıkıyoruz. Rota üzerinde Arnavutluk ve Kosova’dan da geçerek 400 km. Sonra Üsküp’e ulaşılıyor. Arnavutluk geçişi bu sefer çok sancılı olmuyor, Kosova içinde de yollar bir hayli güzel.

Mimarisi ve keyifle oturulup zaman geçirilecek mekanları ile biz Üsküp’ü beklediğimizden çok daha fazla sevdik. Burada biz 1 gün geçirdik ancak çok rahat 2 gün de geçirilebilir.

Not: Yurtdışına araç ile çıkarken almış olduğunuz sigorta Yeşil Kart Kosova’da geçmiyor. Eğer rotanızda Kosova’dan geçmek olacak ise sınır geçişinde o ülkede geçerli belgeyi almak gerekiyor, maliyeti 15 €.

Üsküp – İstanbul (816 km)

Artık dönüş zamanı. Evet, dönüş yolu biraz uzun gözüküyor ancak bizim daha fazla vaktimiz olmadığı için Üsküp’ten direk dönüşe geçmek durumunda kaldık. Vaktiniz var ise dinlenme amaçlı yol üzerinde Selanik, Kavala gibi noktalarda konaklayabilirsiniz. Alternatif olarak, dönüş yolunu Bulgaristan üzerinden ayarlayarak Sofya’yı da rotanıza dahil edebilirsiniz.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, eğer bir arkadaş grubu ile yurtdışına seyahat etmeyi düşünüyorsanız ve maliyetleri paylaşacaksanız arabayla yurtdışına çıkmak maliyetlerinizi baya azaltacaktır. Bu rotayı yaparak birçok yeni yer keşfedebilir, maliyetten tasarruf edebilir ve de en önemlisi çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Keyifli seyahatler.

Gezen Kafa

The author Gezen Kafa

2 yorum

  1. merhaba. yazınızı okudum. ben ailemle birlikte arabamızla almanyaya gideceğiz. dönüşü zagrep- dubrovnik selanik üserinden yapmak istiyoruz ama özellikle dubrovnik selanik arasını hangi güzergahı kullanmalıyım emin olamadım. anladığım kadarıyla bu arada ki yollar pek iyi değil. bu konuda bana tavsiyeniz olabilir mi?

    1. Merhaba,

      Yorumunuzu biraz geç gördüm, kusura bakmayın. Arnavutluk içinden giden yollar maalesef biraz kötü. Mesafeler kısa gözükse de çok uzun sürüyor. Bu nedenle yolunuzu Dubrovnik’ten Kosova’ya, oradan da Üsküp üzerinden Selanik’e geçmenizi öneririm. Biz dönüş yolunda Kosova üzerinden gelmiştik, oranın yolları gayet güzel. Tek bir not; Kosova’da Yeşil Kart sigortası geçerli değil, bu nedenle ülkeye girişte o ülkede geçerli olan sigortayı yaptırmanız gerekiyor. 15 eur civarında bir şeydi o da. Keyifli seyahatler.

Leave a Response

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.