close

Travel Bakery’nin “Uykunuzu nasıl alırsınız?” yazısındaki ev vs. otel karşılaştırmasına üçüncü bir seçenek eklemek istersek şüphesiz ki hosteller çıkacak karşımıza. Türkiye’deki yetiştirilme tarzlarımızdan mı yoksa ülkemizdeki güvensizlik ortamından mıdır bilinmez; hostelleri genel olarak güvenli olmayan, pis, rahatsız yerler olarak düşünüyoruz. Bir de bunlar üzerine bir de birkaç kişiyle aynı odada kalmak konusunda sıkıntınız var ise hosteller seçenek bile olmaktan çıkıyor.

“Eli Roth’un Hostel filmlerinden bahsetmek bile istemiyorum.”

Ancak tüm negatifliği bir kenara bırakalım, bu yazımız hostellerin özellikle yalnız seyahatleriniz için ne kadar başarılı seçenekler olduğunu anlatmak üzerine olacak.
quad

Hostel kavramı Avrupa’da çok yaygın, Amerika’da ise yeni yeni yaygınlaşmaya başlıyor. Bilmeyenleriniz varsa diye kısaca hostel kavramını açıklamak gerekirse, yurt gibi odalarda tanımadığınız insanlarla kaldığınız ucuz maliyetli konaklama seçeneği olarak tanımlayabilirim. Booking.com ‘da birçok hostel bulabilirsiniz, ancak hosteller konusunda en iyi sitelerden biri HostelWorld. HostelWorld ile rezervasyon yaptığınızda %12 oranında bir ön ödeme yapıyorsunuz, ödemenizin geri kalanı ise konaklamanız sırasında tesis tarafından alınıyor.

Baştan söyleyeyim, ailenizle birlikte eş dost çocuklar vs. seyahat ediyorsanız hostel sizin için uygun olmayacaktır. Hosteller doğaları gereği biraz daha genç, özgür ruhlu kesime hitap ediyor. “Sen bize yaşlı mı diyorsun?” diye bir düşünce geçmesin içinizden, tamamen sizin rahatınızı düşündüğüm için söylüyorum.

Evli ve çocuklu çiftlerimizi diğer yazımıza aldı isek gelelim hedef kitlemize.

Eğer yalnız gezen, özgür ruhlu biriyseniz hosteller tam sizlik. Ayrıca biraz da sosyal kabiliyetiniz var ise artık o seyahatte yalnız olmayacağınız kesin, çünkü hosteller sizin kafanızdaki gezginlerle dolu. Birkaç hostel konaklamalı seyahat sonrası, uluslararası bir arkadaş ağınız oluşması olası. Hep yalnız dedik, ancak yalnız gezmek elbette zaruri değil. Ama 2-3 kişi veya daha fazla olan seyahatlerinizde maddi olarak fiyatlar da denk olacağından özel bir otel odası veya ev daha tercih edilebilinir. “Yok, ben illa sosyalleşeceğim.” diyorsanız, arkadaş grubunuz ile birlikte de elbette hostel tercih edebilirsiniz.

Yazının en başında da belirttim. Söz konusu hostel olunca hijyen, rahatlık ve güvenlik en çok çekinilen konular. Bu konuları kısaca açıklamam gerekirse;

  • Birçoğumuz günlük hayatlarımızda ortak tuvaletleri, spor salonlarında ortak duş alanlarını kullanıyoruz. Hosteli de bu şekilde düşünebiliriz. Hatta sürekli temizlendiği için günlük hayatta kullandığımız ortak alanlardan çok daha hijyenik olacağı kesin.
  • Rahatlık konusunda aynı odada 6-8 kişi kalmanın ve ranzada uyumanın çok rahat olduğunu söyleyemeyeceğim, ancak parasını verdiğiniz şeyin karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.
  • Güvenlik ise bence dert etmeniz gereken son şey. Örnek vermem gerekirse, Barselona’da konakladığım hostelde ben valizimi dolaba nasıl sığdıracağım diye düşünürken odadaki diğer insanlar valizi ortada bırakıp gidiyorlardı. Aslında yazının başlığında “Hostel Kafası” dediğim şey bu, herkes o kadar rahat ki siz bunu görünce şaşırıyorsunuz ve aslında hiç çekinecek bir şey yokmuş diyorsunuz.2594620

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Seçiminizi yaparken hostelin ne kadar yorum aldığı, ortalama puanı gibi kriterlere dikkat edin. Ortalama puanı 10 üzerinden 8 üstü olan bir yer beklentilerinizi yanıltmayacaktır.
  • Olabildiğince şehrin merkezinde bir hostel seçmeye özen gösterin.
  • Dedik ya, hosteller biraz genç kitleye hitap ediyor. Akşamları parti, müzik vs. eksik olmayan hosteller de dolu haliyle. Sesten hoşlanmıyorsanız seçiminizi yaparken buna dikkat edin.
  • Hostelin şartlarını iyi inceleyin. Gecelik 10-15 € yatacak yer buldum diye sevinirken havlusundan tutun dolap kilidine dek her şey parayla olabilir. Sonradan sürprizlerle karşılaşmamak için iyi inceleyin.
  • Karma yatakhaneler olduğu gibi erkek ve kadın yatakhaneleri de mevcut. Tercihinizi istediğinize göre yapmakta özgürsünüz.
  • Duş jeli, şampuan vs. gibi malzemelerinizi yanınızda götürmenizde fayda var. Gittiğinizde bulamayabilirsiniz.
  • Tuvalet & duş ortak ve oda dışında olacağı için yanınızda terlik bulunsa iyi olur.
  • Her tesisin koşulları farklı elbet ama son hostel konaklamamda havlu için 2€ ‘luk kiralama ücreti ödemiştim ben, bundan kaçınmak istiyorsanız kendi havlunuzu yanınızda bulundurun.
Plus Prague

Avantajlar

  • Eğer yalnız geziyorsanız maddi anlamda üzerinizden büyük bir yük kalkacak.
  • Arkadaş canlısı ortamı ile birçok insanla tanışabilirsiniz.
  • Biriyle tanışmasanız bile farklı kültürleri gözlemlemek, tanımak için eşsiz bir fırsat.
  • “Hostel Kafası”nı deneyimlemek.

Dezavantajlar

  • Uyurken, evinizde uyuyormuş hissi olmayacak elbette. Sesten rahatsız olanların kulak tıkacı alabilir.
  • Ayrıca sizinle birlikte kalan insanların hepsinin farklı programı var elbet. Siz uyurken birileri kalkıp hazırlanabilir, alarmları çalabilir veya siz onlar uyurken girebilirsiniz. Olabildiğince sessiz olmakta fayda var.
  • Özel alanınız haliyle biraz kısıtlanacak.
  • Elbette odanıza nasıl bir insan geleceğinin bir garantisi yok, bu da bir risk olarak düşünülebilinir.
Plus Florance

Her zaman için ilk baktığım seçenek oteller olsa da konaklamaya fazla bütçe ayırmayı sevmeyen biri olarak benim için hostel her zaman bir seçenek, özellikle yalnız seyahatlerimde. Sizlerin de bu seçeneği aklınızda bulundurmanızda fayda var.

Tags : hostelhostel rehberikonaklama rehberiyurtdışı konaklamayurtdışında konaklama
Gezen Kafa

The author Gezen Kafa

Leave a Response

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.