close
Gezi İpuçları

Seyahat Planlamak

Sorunsuz bir seyahatin ilk adımı iyi bir planlama yapmaktan geçer. Her ne kadar plan yapmadığınız, spontane bir gezinin yeri ayrı olsa da, uzun zamandır görmek istediğiniz yerlerde herhangi bir aksaklık yaşamamak ve bir şeyleri kaçırmamak için iyi bir planlama yapmanız kaçınılmazdır.

İyi bir planlamanın birkaç önemli adımı bulunmakta ve her bir adım için de dikkat etmeniz noktalar. Aşağıda bu adımları sizler için özetlemeye çalıştık.

luggage-airport-travel-airplane-ss-1920

Uçak Bileti

Genel olarak Avrupa içinde yaptığım çoğu seyahatimde verdiğim gidiş dönüş bilet ücreti 200-250 TL’yi aşmadı. (Son dönemdeki döviz kurları artışı nedeniyle bu ortalama 300 TL civarına çıktı.) Hatta gidiş dönüşü 70 TL’ye getirdiğim bile oldu. Bu da sürekli “Nasıl bu kadar ucuza uçak bileti alıyorsun?” sorularına maruz kalmama sebep oluyor. Hatta “Ben Adana’ya gidiş dönüş 300 TL’ye zar zor bilet buluyorum.” diyerek inanmayanlar bile oluyor. Ucuza uçak bileti bulmanın birkaç püf noktası var. Kısaca özetlersem…

  • Tarihi siz belirlemeyin, bırakın bilet fiyatları belirlesin. Evet, sınırlı sayıda yıllık izniniz var ve bu izinleri belli zamanlarda kullanmak istiyorsunuz. Ama tahmin edersiniz ki bu durumda olan tek siz değilsiniz. Bunu bilen uçuş firmaları da yoğunluğun olduğu günlerde ve saatlerde fiyatlarını genel olarak yüksek tutar. Örneğin,Cuma akşamı veya Cumartesi sabahı olan bir uçuş yerine Perşembe günü gün içinde bir bilet almak daha uygun fiyatlı olacaktır.
  • Uçuş firmalarının kampanyalarını takip edin. Bu en önemli noktalardan biri, önümüz arkamız sağımız solumuz her yanımız kampanya. Takip edin, hızlı davranın, buldunuz mu kaçırmayın. Ben biraz düşüneyim, akşam alırım vs. derseniz akşam baktığınızda o kampanya kaçmış olabilir. Dediğim gibi buldunuz mu kaçırmayın.
  • Mil, puan programlarına katılın. Özellikle Pegasus için. Yurtdışında Pegasus’ta kesinlikle online-check in yapın ki check-in başına yaklaşık 25 TL kazanın. Bu puanları da kolayca kullanarak bilet fiyatını düşürün, hatta bazen tamamen puanlarla alın.
  • Yoğun dönemlerde, turist sezonunda gitmeyin. Emin olun Roma’yı yazın turist akını içerisinde görmektense kışın yağmur altında görmek daha keyifli. Hem de bütçe dostu.
  • Skyscanner, Kayak veya Govego gibi çoklu karşılaştırma yapan siteleri kullanın. Özellikle uzun ve aktarmalı uçuşlarda bu yöntem araştırma döneminde kaçınılmaz.
port-douglas-accommodation

Konaklama

Konaklama yurt dışı seyahatlerinde bütçemizin en önemli kalemlerinden biri. Tercihinize göre; bir haftalık tatilde konaklama için binlerce lira harcayabileceğiniz gibi iyi bir araştırma sonucunda, merkezi ve gayet güzel bir tesiste geceliği adam başı 70-80 liraya da kalabilirsiniz. Ama bunun için öncelikle uçak biletlerinde de belirttiğim “yoğun, turistik dönemde gitmeyin” önerimi yineleyeceğim. Yoğun dönemde giderseniz en kötü tesisler bile ilgi olduğu için 2-3 katı fiyat çekebiliyorlar.

Konaklama için önerebileceğim 2-3 site bulunmakta.

  • Herkes tarafından bilindiğine emin olduğum, ilk önereceğim site Booking.com! Booking ile özellikle Avrupa’da iyi fırsatlar yakalayabilirsiniz, Genius olduktan sonra gelen %10 ek indirimler de cabası.
  • İkinci önerim “Ben düşük bütçeli tatil istiyorum, gerekirse hostellerde karışık odalarda da kalırım.” diyenler için geliyor: HostelWorld.com. Benim kişisel olarak ilk tercihim özel oda, ancak uygun fiyatlı  bir konaklama seçeneği bulamadığım zaman direk hostellere yöneliyorum. Karışık, çok kişilik bir odada kalmaktan çekinmenize hiç gerek olmadığını belirtmek isterim. Hatta hostellerde sizin kafanızda bir sürü gezginle karşılaşmak, onlarla sohbete dalmak ve benim “hostel kafası” diye tanımladığım anlayışı tecrübe etmek bence efsane.
  • Evde kalmak isterseniz de tercihiniz son dönemde bu sektörün gidişatını değiştiren AirBNB olmalı. AirBNB bambaşka bir dünya. Bir şato bile kiralamanız mümkün iken, orman içinde kulübeye kadar her şey var. Haliyle bu da geniş çapta ve bütçede seçenek sunuyor. Tek kötü yanı, sonradan ödeme seçeneğinin olmaması diyebilirim.
  • Son olarak Hotwire adlı bir siteden bahsedeceğim. Daha çok Amerika içinde konaklama ararken danışmak isteyeceğiniz bu site size kapalı teklifler sunuyor. Atıyorum, “Gecelik 70 $, Times Square bölgesinde 2 yıldızlı otel” şeklinde. Otelin özelliklerini, yorumlarını, puanlamasını falan görebiliyorsunuz ancak rezervasyon yapana kadar otelin adı gizli kalıyor. Amerika’da konaklama genel olarak çok pahalı olduğundan normal rezervasyon sitelerine göre burayı kullanarak iyi bir teklif kapabilirsiniz.

Vize

Gideceğiniz ülkeye göre vizeye ihtiyacınız olacak. Vizesiz bir ülke ise çok daha hoş tabii. Kulağa karmaşık ve zorlu bir süreç olarak gözükse de aslında vize başvurusu yapmak çok kolay. Sadece biraz belge toplayacaksınız ve belirli bir masrafınız olacak. Schengen ve Amerika Birleşik Devletleri için detaylı olarak anlattığımız “Vize Şeysi” adlı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

ekonomik-tatil-ucuz-ucak-bileti-ekonomik-otel-

Şehir Rehberleri & Gezilecek Yerleri Planlama

Gelelim gezilecek yerlere. İnternet üzerinde sınırsız kaynak var. Gezen Kafa da bunlardan biri olmak amacıyla kurulmuş bir site. Elbette öncelikle Gezen Kafa’ya bir uğramanızı öneririz. Bizim seyahatlerimiz öncesinde/süresince kullandığımız bazı kaynakları/uygulamaları özetlemek gerekirse;

  • Tripadvisor: Burası seyahat severler için eşsiz bir veritabanı. Arayabileceğiniz her şeyi bulabileceğiniz gibi, genel anlamda turistik olarak ünlenmiş yerlerin ilk sıralarda çıkacağını da unutmamak lazım. Sırf turistik ün kazanmış mekanlar yerine gittiğiniz yerin lokallerinin uğradığı yerleri de keşfetmek lazım.
  • Lonely Planet: Burası nedense bana TripAdvisor’ın biraz daha sofistike hali gibi geliyor. Ayrıca çok iyi rehberleri var. (Kitap ve e-kitap şeklinde.) Eğer gideceğiniz yerlere derinden ilgi duyuyor, detaylı öğrenmek istiyor iseniz bu rehberleri almanızı öneririm.
  • City Maps 2 Go: Bu bir akıllı telefon uygulaması. Gideceğiniz şehrin haritasını yüklüyorsunuz, sonra gittiğinizde offline navigasyonunuz oluyor. Gideceğiniz yerleri de önceden kaydedebiliyorsunuz ve sanki oraya elinizle koymuş gibi her yere kolayca ulaşabiliyorsunuz.
  • The Fork: Bu uygulama restoranlarda kolayca rezervasyon yapmanızı sağlıyor. Özellikle ünlü lokantalara gidecekseniz son anda masa bulamama ihtimaliniz yüksek. Bu sebeple önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
clothes-travel-voyage-backpack

Son olarak kısa bir not. Gideceğiniz yerleri, aktiviteleri vs. belirledikten sonra internetten biletlerini araştırmayı unutmayın, online satın alınıyorsa mutlaka alın. Böylece hem büyük sıraların önüne geçebilirsiniz, hem de son dakika sürprizleri ile karşılaşmazsınız.

Planlamamızı yaptı isek haydi gelin, hep birlikte dünyayı keşfe çıkalım!

Tags : Gezi İpuçlarıGezi Planı YapmakPlanlama AraçlarıSeyahat PlanlamakVize Başvurusu
Gezen Kafa

The author Gezen Kafa

Leave a Response

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.